Varenie s bylinkami

Bylinky dodávajú jedlám výbornú chuť, farebnosť a sviežosť. Okrem iného bylinky, ktoré pridávam do jedál napomáhajú tráviacim procesom v tele, dolaďujú chuť zelenine, zemiakom, mäsu, obsahujú veľa výdatných látok, potrebných pre lepšie fungovanie nášho organizmu.

Baza čierna – univerzálna rastlina

 

Bazu pozná snáď každý. Baza čierna bola pre ľudí v dávnych časoch posvätná. Považovala sa za strom života, nesmela chýbať na žiadnom sedliackom dvore, pretože údajne v nej sídlila bohyňa Freya – ochrankyňa domácnosti.

Prehistorické nálezy bazových semien upozorňujú na jej rôznorodé použitie. Hipokrates odporúčal bazové plody ako purgatívny a močopudný prostriedok, ale využitie sa našlo aj pre bazové korene, listy kôru a plody: „Kôra, plody, list a kvet, každá časť znamená silu a dobrotu.“  Už starí Rimania a Gréci vyrábali z bazového dreva hudobné nástroje a vyrábajú sa z neho dodnes.

Pestovanie a zber dnes

Baza čierne je odolná mrazuvzdorná a darí sa jej na piesčitých pôdach bohatých na dusík. V čase zberu kvetov, koncom mája až v júni sa zbierajú a odrezávajú celé súkvetia na sušenie vo vzdušnom a zatienenom mieste. Najvhodnejšie ich je sušiť na látke, aby ste zachytili cenný peľ. Po usušení odrežte hrubé stonky a malé kvety uskladnite vo vzduchotesne uzavretej nádobe. (napr. v zaváracej fľašiJ)

Účinky

Kvety bazy čiernej zvyšujú obranyschopnosť organizmu. Pri horúčke a infekcii podporujú potenie. Pomáhajú pri silnom kašli a zápaloch čelových dutín. Za potenie a znižovanie horúčky sú flavonoidy, ktoré ovplyvňujú centrum regulácie tepla v mozgu. Zvýšené potenie podnecuje detoxikačné procesy organizmu. Bazové kvety s vysokým obsahom flavonoidov pôsobia protizápalovo a zvyšujú odolnosť proti infekcii, alergii a rakovinotvorným látkam. Okrem toho pôsobia odhlieňujúco a zlepšujú sekréciu priedušiek. Rozpúšťajú husté sekréty- hlieny pri zápale prínosových dutín. Bazové plody posilňujú odolnosť proti vírusom a pre vysoký obsah vitamínu C sa pripravuje v obdobiach prechladnutia a chrípke čaj proti horúčke.

V ľudovom liečiteľstve sa bazové plody využívajú na zmiernenie bolesti pri reumatických a nervových bolestiach. Plody by sa pre obsah mierne jedovatého glykozidu mali konzumovať len varené- triesloviny v plodoch sa postarajú o to, aby početné vitamíny ostali zachované aj po uvarení.

Recepty

Bazový fresh

Do 1,5 l nádoby pokrájame na plátky chemicky neošetrenú limetku, pridáme do nej listy z mäty priepornej alebo medovky lekárskej a 1 PL trstinového cukru alebo medu, aby mal nápoj osviežujúcu chuť všetko navzájom potlačíme buď varechou alebo mažiarom. Nakoniec zalejeme vodou alebo minerálnou vodou a pridáme kocky ľadu. Do nápoja môžeme pridať pokrájanú uhorku alebo broskyňu. Bazový nápoj je výbornou osviežujúcou limonádou na letné večery.

Čaj z bazových kvetov

1 ČL bazových kvetov zaliať 150 ml vody a lúhovať 7 minút. Čaj sa dá uvariť aj so sušených plodov 1 ČL-10g/1šálka. Bazové kvety možno pridať do každej čajovej zmesi. Podľa chuti si môžete pridať do čaju med alebo trstinový cukor.

Sirup z bazových kvetov

1,5 l vody uviesť do varu, pridať 1 kg cukru a nechať vrieť tak dlho, kým sa cukor úplne nerozpustí. Potom dať vychladnúť a do cukrového roztoku vmiešať 20 g kyseliny citrónovej. Do veľkej sklenej nádoby vložiť 20 bazových súkvetí, pridať 3 chemicky neošetrené citróny nakrájané na plátky a zaliať vychladnutým cukrovým roztokom. Dobre zakryté nechať stáť 5 dní. (Pritom nádobu často pretriasať.) Potom precediť, naplniť do fliaš a uložiť na chladnom mieste. Výborne chutí zriedený s vodou alebo sektom.

Autor a obrázky: Mária Šimeková

Použitá literatúra: Všetko o liečivých rastlinách – Ursel Bühringová